Allsidig träning som löpare

Det är härligt att sätta på sig skorna och ge sig ut på en springtur. Som löpare är det smart att satsa på allsidig träning, både för att utvecklas som löpare och för att kroppen ska hålla bättre i långa loppet.

Allsidig träning

Det är lätt att fastna i en träningsrutin. Att alltid träna på samma sätt. Du har hittat en löptur som du gillar och känner att du klarar av. Kroppen behöver dock en mer allsidig träning. Som löpare är det särskilt benmusklerna som du tränar, men för att må fysiskt bra är det smart att även träna armar, rygg och mage. Förutom att utöva andra sporter, så kan du också satsa på hemmagym eller att gå till gymmet. All träning är hälsosam och kroppen mår bra av att få röra sig på olika sätt.

Mer muskler

Det finns två stora fördelar med att bygga muskler: positivt om du vill gå ner i vikt och så blir du starkare. Som löpare vill du naturligtvis inte ha för mycket muskler, men det är ändå klokt att träna armar, mage och rygg för att kroppen ska hålla. Du minskar risken för ryggvärk eller att lyfta fel. Lättaste sättet är genom att köpa hantlar och hemmagym, så kan du träna utan att det tar så mycket tid. Hantlar är ett väldigt bra träningsredskap som inte tar någon plats alls. Perfekt för dig som bor i lägenhet. Det är även enkelt att träna med hantlar. Du kan bokstavligen göra några övningar medan du lagar mat. Hantlar är också bra när du tränar med kroppen som träningsredskap. Gå in på Gorilla Sports där du hittar ett stort utbud av hantlar, crosstrainers och hemmagym.

Testa andra sporter

Även om ditt primära fokus är löpning är det ändå smart att ibland testa på andra sporter. Först och främst är det roligt att pröva en ny sport. Om du aldrig har spelat tennis eller ridit passar du på att följa med kompisen som håller på med tennis eller ridsport. Simning och skidsport är två mycket allsidiga aktiviteter som är hälsosamma, oavsett vilken sport som du håller på med. Det är också sporter som är snälla mot lederna. Om dina knän börjar bli lite trötta av löpningen kan du komplettera träningen med att gå till badhuset och simma. Vintertid kan du även sätta på dig skidorna och bege dig ut i spåret.

Utveckla löpträningen

Som löpare är det väldigt lätt att hitta ett tempo och en sträcka som du verkligen gillar, och sedan hålla dig till den. För att förbättra konditionen och löpningen är det smart att medvetet utmana dig själv. Först och främst kan du anmäla dig till ett lopp, så har du något att träna till. Om du redan sprungit flera lopp kan det vara klokt att hitta ett lopp som ger mer utmaning: längre sträcka, i skogen, svårare terräng, i fjällen eller utomlands. Skapa utmaning och mål i träningen. Det är också smart att variera träningen på hemmaplan. Spring olika långa sträckor och hitta ett bra träningsprogram som utmanar dig.

excellent