Tävlingslopp – rolig utmaning för löpare

Löpning hör till en av få sporter där både elit och motionärer tävlar samtidigt. Löpning är också en sport som många kommer igång med i vuxen ålder och det är aldrig för sent att börja tävla i löpning.

För att kunna göra ett bra lopp utifrån sina egna förutsättningar gäller det att komma igång med regelbunden löpträning i god tid innan loppet för att kroppen ska hinna anpassa sig. I ett hektiskt vardagsliv kan det vara svårt att hitta tid till träningen och därför är det viktigt att förenkla vardagssysslor så mycket som möjligt för att slippa lägga onödig tid på dessa. Genom att till exempel planera maten för en vecka och storhandla eller beställa hem maten sparar du en del tid. Andra sätt är att installera teknik för Smarta hem från Tibber som hjälper dig att anpassa bland annat värme, luftfuktighet och ljus i ditt hem på ett enkelt sätt.

Välja tävlingslopp

Börja med att fundera över hur lång sträcka du vill tävla på. Många vill gärna ha en bra miltid och väljer därför ett millopp, men de senaste åren har längre distanser blivit allt mer populära. Idag finns det alltifrån halvmaror till maraton och ultralopp för den som vill ha riktigt långa utmaningar. När du bestämt dig för sträcka gäller det att hitta ett lopp som ligger tillräckligt långt fram i tiden för att du ska hinna komma i form till loppet. En förberedelseperiod på mellan 10 till 20 veckor är bra att ha och ju längre lopp du ska springa desto längre tids förberedelse behöver du för att kunna göra ett bra lopp.

Förberedelser inför lopp

För att tävlingsloppet ska bli en positiv upplevelse bör du förbereda dig på bästa sätt genom regelbunden träning. Sätt ett tidsmål för loppet och leta upp ett träningsprogram på nätet som är anpassat efter din fart och målsättning. Hur många dagar och hur många mil du ska träna varje vecka beror på din bakgrund och vilken målsättning du har. Fundera igenom hur många dagar i veckan du klarar av att träna och välj målsättning utifrån det.

Tänk på att skillnaden mellan två nybörjare på löpning kan vara mycket stor. Den ena kanske kommer från flera års träning inom en lagsport eller liknande medan den andra inte har tränat alls tidigare. Jämför dig därför bara med dig själv och träna utifrån din nivå.

Om du ska springa ett maratonlopp är strategin för loppet extra viktig eftersom loppet är hela 42 kilometer. För att bli klar för start på maraton bör du redan dagen innan loppet ha lagt fram all den utrustning du kommer att behöva för loppet. Är det soligt är solskyddsmedel ett måste och om det ska bli kallt bör du ta med varma handskar och överdragskläder.

excellent