Löpning i Rom – Maratona di Roma

Maratona di Roma är ett maraton som arrangeras i Rom på våren varje år, oftast i april. På denna dagen är det bara den hela maratondistansen som gäller, men det finns naturligtvis kortare lopp i Rom också.

Maratona di Roma

Maratona di Roma är lika mycket en upplevelse som ett lopp. Du startar vid Colosseum och banan går längs med många av de allra mest kända sevärdheterna i Rom. Dessutom kommer du att springa mycket på gatsten så detta är kanske inte ett lopp där du sätter personligt rekord, det är bättre att ta det lugnt. Ta gärna med mobiltelefonen, om du har förberett deg med skal från en butik som har allt till både iPhone, Samsung och många andra tillverkare går det fint att springa med den och du kan ta bilder.

Det arrangeras naturligtvis en liten mässa eller expo för loppet där du kan hämta ut din nummerlapp men också äta pasta och köpa produkter. Lägg märke till att du både vid uthämtning av nummerlapp och tidigare under anmälan måste vänja dig vid italiensk byråkrati. Till exempel måste du sannolikt lämna in ett bevis från din läkare på att du verkligen kan springa och du måste ha med ditt pass när du hämtar nummerlappen.

Maratona di Roma är ett ganska stort lopp men det är en översiktlig mängd med startgrupper. Dessutom startar loppet ganska tidigt på förmiddagen så du har gott om tid till att njuta av staden Rom senare på dagen.

Praktiska förberedelser och resa

Som nämnt kan det vara smart att vänja sig vid italiensk byråkrati så börja med att anmäla dig i god tid. Därefter är det ganska enkelt att ta sig till Rom och hitta ett ställe att övernatta på.

  • Det går direktflyg till Rom från flera platser i Sverige och om du kan acceptera en mellanlandning finns det ännu fler möjligheter. Det kan vara smart att boka i tid om du vill ha så billig flygbiljett som möjligt. Det finns två flygplatser i Rom och bägge två ligger ungefär lika långt från staden.
  • När du skall springa Maratona di Roma är det naturligtvis helt perfekt om du kan bo i närheten av starten. Detta blir då i närheten av Colosseum och det är inte omöjligt att hitta antingen hotell eller lågenhet i det området. Speciellt upp mot centralstationen finns det en mängd hotell.
  • Ta det försiktigt med all god italiensk mat före loppet. Det kan vara förnuftigt att boka en dag eller två i Rom efter loppet. Då kan du både ta det helt lugnt efter loppet men dessutom verkligen utforska staden och all god mat dagarna efter.

Andra lopp i Italien

Det finns lopp i alla de stora städerna i Italien och ett lopp i centrum av en stad ger dig en helt speciell upplevelse. Dessutom finns det många olika lopp på andra underlag. Till exempel ultralopp i de italienska alperna för dig som verkligen vill utmana dina egna gränser.

excellent