Appar och teknik för löpare

Det finns idag nästan ingenting som en modern smartphone inte kan göra, då alla appar gör att man kan få hjälp av sin telefon till i princip allt – från enkla saker som att ställa väckarklockan till att lägga upp en hushållsbudget, betala räkningar, läsa böcker, sortera ens receptarkiv och tusentals andra funktioner. En av dessa funktioner, som många använder sin mobil till, är att fungera som stöd i ens träning. Det finns till exempel en mängd appar som kan vara till stor hjälp för löpare.

En av de största av dessa är Runkeeper. Runkeeper är en perfekt app om man vill föra statistik över sin träning, eftersom det är en GPS-app som spårar ens löppass. Det gör att man i efterhand bland annat kan se var man sprang och hur fort man sprang (även på vissa delsträckor), och sedan jämföra detta med tidigare löprundor. Statistiken sammanställs överskådligt för veckor, månader och år, så att man enkelt kan se hur man har utvecklats. Det går också att sätta mål i appen, till exempel en vikt man vill nå eller att man vill kunna springa en viss sträcka på en viss tid, och låta appen hålla koll på hur man gör framsteg mot målet.

Om man vill ha en app som inte bara registrerar ens aktivitet, utan faktiskt fungerar som en slags tränare, kan Fartlek vara rätt app. Fartlek är perfekt om man vill träna intervaller, då den under passets gång ger en signal när man ska öka farten och när man ska vila. Man väljer själv hur länge passet ska pågå och vilken av de tre intensitetsnivåerna man vill lägga sig på, vilket gör att man har lite kontroll själv, men i övrigt kan man låta appen styra och få ett träningspass serverat och klart.

Om man tycker att det är svårt att ens komma iväg på löppassen, och skulle behöva hjälp med motivationen, kan det vara en bra idé att prova en app som inte har med löpning att göra, till exempel Pokémon Go. Appen är egentligen ett spel, som går ut på att fånga de populära fantasidjuren Pokémon, men för att kunna fånga dem måste man ge sig ut på stan eller ut i skog och mark. Förutom att fånga monstren kan man också ta sig till så kallade Pokéstop, där man samlar föremål som hjälper en i spelet. Dessutom kan man kläcka nya Pokémon från ägg som man ruvar genom att röra sig ett visst antal kilometer. Om man tycker att det verkar roligt är Pokémon Go med andra ord ett utmärkt sätt att motivera sig själv att ge sig ut på en löptur.

Förutom appar i mobilen finns det också annan teknik som hjälper löpare, till exempel pulsmätare. Moderna pulsmätare fungerar oftast även som en aktivitetsmätare, och ser ut som ett litet armband man bär runt handleden. Genom att bära en pulsmätare under löppasset kan man lära känna sin kropp och vad den klarar. Det är också viktigt att veta var man ”toppar” under passet, för att kunna lägga upp strategier inför tävlingslopp. Om du funderar på att köpa en pulsklocka eller ett aktivitetsarmband är det en bra idé att först söka på Kampanjjakt och titta efter rabatter, så du vet vart du ska handla någonstans. Bland annat så erbjuder de en åhlens rabattkod med riktigt bra priser!

excellent