Triathlon – simning, cykling och löpning

 

För dem som vill varva löpningen med annan sport, kan triathlon vara en utmärkt idé. Triathlon består av tre sportgrenar, nämligen en växling mellan cykling, simning och löpning och det sker i följd utan några pauser emellan. Det sista momentet är oftast löpningen.

Simningen brukar ta plats i öppna vatten med tanke på antalet utövare och crawl är det vanligaste simsättet. Cyklingen liksom löpningen brukar genomföras på grusvägar eller asfalt och cyklarna som används är ofta racercyklar.

Distanserna

De olika distanserna vid triathlon växlar avsevärt men ett känt lopp och förmodligen det tuffaste heter Ironman och innebär 3,86 km simning, 180 km cykling som sedan följs av ett maratonlopp i löpning. Det finns även halv Ironman.

Själva VM i Ironman hålls på Hawaii, men för att komma dit måste man ha kvalificerat sig genom andra Ironman-lopp, som hålls på olika platser i världen.

Naturligtvis finns det avsevärt kortare distanser som supersprint och Olympisk distans som förekommer under OS-tävlingarna.

Svenska Triathlonförbundet

I Sverige finns det en organisation som håller i alla de olika triathlon-tävlingarna, sponsrar landslag och ungdomslag och håller utbildningar för tränare o s v. Förbundet heter Svenska Triathlonförbundet och samarbetar med en rad sponsorer för att framhäva sporten.

excellent