Magproblem vid löpning

 

Många människor kan stöta på pinsamma magproblem när de är ute och springer, s.k. löparmage. Man kan bli ordentligt lös i magen och vara tvungen att uppsöka en toalett omgående. Detta är inte så kul men väldigt vanligt. Det finns olika anledningar till att det blir på det här sättet.

Ofta har man osmält mat kvar i tarmen som skakas om ordentligt när man rör på sig, speciellt vid hoppande och studsande som löpning ofta innebär. Att dricka för mycket innan et löparpass är heller inte så bra då man riskerar att få diarré, men även det motsatta tillståndet som uttorkning kan förvärra magen.

Vissa livsmedel kan vara särskilt effektiva så som mycket fibrer och baljväxter. Det kan dessutom ge uppblåsbar mage, vilket gör att man känner sig tung.

En annan orsak har visat sig vara för lite blodtillströmning till just tarmarna under passet. Blodet dirigerar sig istället till exempelvis benen eller den muskulatur som arbetar mest. Även för mycket koffein i samband med kaffe eller ett högt intag av värktabletter påverkar tarmarna och kan ge en strulande mage.

I vissa fall kan man faktiskt använda något slags neoprenbälte som verkar som korsett och trycker ihop organen lite.

excellent