Så kan en löparcoach förbättra din löpning

Det kan finnas många anledningar till att man väljer att anlita en PT på gymmet. Kanske är man ny där och vill ha vägledning, kanske har man svårt att hitta motivationen på egen hand och behöver någon som peppar en, kanske känner man att man inte får det resultat man vill ha av träningen, och behöver hjälp att utveckla ett nytt träningsprogram. Av precis samma anledningar kan man anlita en löparcoach för att få hjälp med sin löpning.

En löparcoach är med andra ord en person som är utbildad inom området och som kan analysera en löpares bakgrund, fysiska förhållanden och behov, och utifrån det lägga upp ett träningsschema med detaljer som längd på passen, intervaller och vilken fart som ska hållas. Det är också en av de vanligaste anledningarna till att man uppsöker en löparcoach – att man vill ha ett personligt träningsschema skräddarsytt efter ens egen nivå och utvecklingstakt.

Det är dock även vanligt att löparcoacher konsulteras för att löpare (på alla nivåer) vill förbättra sin löparteknik, både för att springa mer effektivt och spara energi och för att undvika skador genom en felaktig teknik.

En löparcoach kan också hjälpa till med den träning som behövs utöver själva löpningen för att förbättra ens prestation, som styrketräning. Löparcoachen kan då ge förslag på styrketräning som passar just den löpargrenen man är aktiv inom, oavsett om man springer korta, medellånga eller långa distanser.

Ett bra sätt att få en verklig rivstart med en löparcoach är att åka på någon av de många löparresor eller träningsresor som arrangeras av större företag såväl som individuella coacher. Dessa resor passar både de som är nybörjare och vill komma igång ordentligt med sin löpning genom en intensiv träningsvecka, och de som redan har sprungit länge men som vill hitta ny inspiration och springa i vackra miljöer tillsammans med en erfaren tränare.

Om du själv funderar på att utbilda dig till löparcoach, men känner att du inte vill starta ett företag förrän du vet om du kommer att få tillräckligt många kunder, kan en bra lösning vara att till en början ta hjälp av Frilans Finans för att kunna fakturera utan företag. På så sätt kan du prova på hur det är att jobba som egenföretagare, utan att faktiskt behöva ta steget fullt ut. Märker du sedan att affärerna blomstrar, kan du överväga att faktiskt låta löparcoachningen bli din heltidssysselsättning, och bli egenföretagare på riktigt.

excellent