Kända maratonlopp

Det finns gott om fantastiska maratonlopp runtom hela världen för löparentusiaster att välja bland, men vissa har blivit mer kända än andra, och verkligen fått statusen som klassiker. Här tänkte vi ta upp några av dem, så att du som läser förhoppningsvis kan hitta inspiration till din nästa maratonresa.

Det går till exempel inte att tala om kända maraton utan att nämna New York City Marathon, som är det största maratonet i världen. Helt bortsett från detta faktum är det ju också en mycket speciell upplevelse att springa på gatorna i New York, en av världens mest ikoniska städer som har figurerat i nästan varenda amerikaproducerad film genom tiderna. Under maratonloppet genom denna kända stad får man dock se mycket mer än bara Manhattan med sin välkända skyline; loppet går också genom Staten Island, Brooklyn, Queens och Bronx. Loppet hålls vanligtvis under sen höst eller tidig vinter, i november, vilket gör att man slipper den värsta sommarhettan som annars kan vara ett problem vid stadslopp.

Ett snäpp ned i storleksskalan, och lite närmare hem, hittar man Berlin Marathon, som alltså är det näst största maratonet i världen. Loppet är en upplevelse på flera sätt: dels sätts det ofta publikrekord vid detta maraton (där tyskar och danskar är de mest välrepresenterade), dels springer man under loppet förbi många av Berlins främsta sevärdheter, vilket gör Berlin Marathon till ett unikt sätt att gå på sightseeing i en av Europas största huvudstäder. Berlin Marathon hålls vanligtvis i september.

På samma sätt kan den som vill uppleva London, då man under London Marathon bland annat springer förbi Big Ben, Tower of London, Piccadilly Circus och Buckingham Palace. Det är dock hård konkurrens om startnumren i detta maraton, och det går i princip bara att få tag på en plats i loppet genom att delta i ett lotteri (där ett visst antal av platserna lottas ut bland de som anmält intresse) eller genom att springa för någon välgörenhetsorganisation, som tilldelas ett visst antal platser.

Ett lopp som man inte deltar i för stämningens skull – åskådarantalet är relativt begränsat jämfört med många andra maratonlopp i Europa – utan för själva upplevelsen, är Paris Marathon eller Marathon de Paris. Precis som mycket annat i Frankrike är Paris Marathon väldigt franskt till exempel genom att deltagarna serveras vin och ost efter 35 kilometer. Dessutom springer man förbi några av Paris mest ikoniska byggnader, som Eiffeltornet, Notre Dame och Bastiljen, och springer längs med Seine en stor del av loppet.

Om du själv vill arrangera ett maraton som blir lika välkänt som något av dessa lopp, är en av de viktigaste sakerna att tänka på marknadsföringen. Ett lopp är ju bara så stort som dess deltagare, och du måste därför se till att ryktet sprids bland alla löpare i staden där du har tänkt arrangera loppet. Om du känner att du behöver hjälp med att skapa riktigt effektiv marknadsföring kan du kontakta en reklambyrå som Megapixel, som har bred erfarenhet av många olika typer av marknadsföring.

excellent