Löpning och underlivet

Ett ämne som inte tas upp särskilt ofta i löpsammanhang är underlivet. Det är något som borde förändras, eftersom underlivet påverkas mycket vid löpträning.

En av de vanligaste ”sidoeffekterna” av en löptur är till exempel att man får rikligare flytningar än vanligt. Det beror helt enkelt på att kroppen frigör fler flytningar när man är fysiskt aktiv. Om man tycker att flytningarna stör kan man helt enkelt använda trosskydd när man är ute och springer. Som vanligt bör man kontakta en gynekolog om flytningarna är missfärgade eller har en annorlunda konsistens. Du kan få hjälp med gynekologi på Sergelcity.se.

Alla kvinnor får tidigt lära sig att det är viktigt att låta underlivet andas, och detta är särskilt viktigt efter en löprunda. Då har man nämligen svettats, och om man inte luftar underlivet och tvättar bort svetten relativt snart efter träningen kan det bildas svamp i underlivet, med stort obehag som följd. Förutom att alltså se till att ta av sig sina svettiga kläder när man kommer hem, och duscha, kan man också förebygga detta problem genom att bära funktionskläder utformade för att transportera bort fukten från kroppen.

Vissa kvinnor kan uppleva problem med urinläckage när de är ute och springer. Det gäller framförallt de som har en svag bäckenbotten, och det bästa man kan göra för att förebygga problemet är därför att göra knipövningar vid sidan av ens löpträning. Självklart kan också trosskydd hjälpa till med problemet för stunden.

Män, som ju springer utan tränings-BH, drabbas ofta av ömma bröstvårtor när de springer långa pass, och på samma sätt kan en kvinnas blygdläppar bli ömma när de har sprungit en längre runda. Det beror helt enkelt på att de gnids mot varandra, vilket bildar friktion, och ett sätt att lösa problemet är därför att smörja in blygdläpparna (externt) med exempelvis vaselin innan man ger sig ut på löpturen. En annan förebyggande åtgärd är att ha på sig ett par tajta trosor som inte tillåter så mycket rörelse.

excellent