Vårruset – en folkfest

Vårruset är en av de mest kända rikstäckande arrangemang med tusentals deltagare utspridda i olika städer i vårt avlånga land. Det är också ett av de största lopp som arrangeras enbart för kvinnor och många ligger i hårdträning flera månader i förväg. Loppet går genom städer och parker på en sträcka av fem kilometer. Vårruset startade 1989 och har lockat tusentals deltagare. Olika arrangörer har engagerat sig och anordnar olika event i städerna med skilda teman. Livsmedelsbutiker brukar dela ut tilltugg och dryck till deltagarna och vätskestationer finns längs med vägen om man blir törstig.

Man väljer själv hur man tar sig fram i loppet så det finns inga krav på att man måste springa utan det är upp till var och en att bestämma. Beroende på kondition och dagsform tar man sig fram genom att springa, småjogga eller gå. Deltagandet kräver att man anmäler sig antingen ensam eller i grupp, detta är också ett tillfälle för många att göra något roligt tillsammans. Loppet är krävande och man kan få ont i fötterna efteråt, Birkenstock har grymt sköna tofflor att ha på ömmande fötter efter loppet. Att motionera är bra för hälsan och kan vara riktigt roligt.

Sko på en bänk

Man bör inte vara helt otränad när man ställer upp i ett lopp, det kan löna sig att ha en bra grundkondition. Då fötterna bär upp kroppen är det viktigt att sköta om dem. Birkenstock har grymt sköna tofflor som man kan skämma bort sina fötter med. Fotriktiga skor under loppet minskar risken för skador och ger bättre stadga till fötterna.

Hälsa och motion

Att motionera har blivit lite av en folkrörelse och fler anmäler sig till olika gym för att träna i någon form. Att aktivera kroppen är bra för hälsan är något alla medvetna om och näringsriktig hälsosam kost håller oss i bra fysisk form. Man behöver inta vara på elitnivå utan det kan räcka för många att ta några promenader i veckan. Vardagsmotionen gör mycket och kostar inget mer än vårt eget engagemang. Ta trapporna istället för hissen och gå eller cykla om man har möjlighet istället för att ta bil eller buss.

Vita jogging skor

Något som många börjat med är olika former av yoga, man tränar upp balansen och stärker hela kroppen. Yoga är en träningsform som kan utövas av alla oavsett ålder och kräver ingen speciell utrustning. Mjuka följsamma kläder, en matta specifikt utformad för yogaträning och utrymme att träna på. Yoga kan vara ett sätt att förbereda sig inför vårruset.

Vårruset har lockat även kändisar att delta och det är inte ovanligt att de leder loppen. En av dem Marie Serneholt leder vårruset och har tagit över rollen som konferencier och peppar alla deltagare som är med. Marie bidrar med tips inför loppet för både vana och ovana löpare om vad man ska tänka på, och lite tips om kosthållning. Vårruset är bra inte bara för kroppen, det är roligt också och ett tillfälle att känna en gemenskap med andra som deltar. Om man inte har möjlighet att delta kan man alltid finnas på plats för att heja på andra.

excellent