Barfotalöpning och minimalistiska skor

Hör du till dem som tror att löparskor ska vara så dämpade som möjligt och ha en uppbyggd klack för att vara riktigt bra och skona fötter och knän? Då har du faktiskt fel! Löparskor i minimalistisk stil med obefintlig dämpning har varit en stark trend i flera år nu och detta är en skotyp som har flera fördelar. Men det är inte helt okontroversiellt att sjunga barfotalöpningens lov. I den här texten kommer vi att titta närmre på fenomenet och bland annat gå igenom för- och nackdelar med minimalistiska skor.

Tidigare har många löparskor lett till ett dåligt löpsteg och sämre prestanda även om de sett avancerade ut och känts sköna att gå i på grund av den extrema dämpningen. Tittar du idrottsmän så ser du dock att såväl många skor för långlopp som skor som används av sprinters i princip saknar dämpning. Nu är det en stor trend även bland vanliga motionärer att spring i minimalistiska skor eller, faktiskt, barfota. Inom andra områden har vi sett att tunna dämpande material som madrasser från tempur är bättre än till exempel tjocka madrasser.

Minimalistiska skor med platt sula

Madrasserna är gjorda av viskoelastisk skumplast som anpassar sig efter kroppen och även moderna löparskor kan vara gjorda i avancerade material. Våra fötter är dock skapta för att vi ska kunna springa fort och långt. Det är helt enkelt svårt för mänskliga designers att ta fram en konstruktion som innebär en förbättring. En barfotalöpare kan faktiskt tillryggalägga större sträckor än en häst, under en vecka.

Varför är barfotalöpning kontroversiellt?

Till en början reagerade skoindustrin och experter kopplade till den negativt på fenomenet minimalistiska skor. Det var helt enkelt något som kullkastade etablerade teorier. Många av barfotalöpningens förespråkare tog också till extremer vilket gödde konflikten. Det ska också sägas att det finns vissa problem med barfotalöpning som är något man måste vänja sig vid seg för steg för att inte riskera skador. Givetvis finns det också en risk att fötterna skadas av till exempel vassa grenar och stenar när vi springer barfota eller i skor med extremt tunna sulor.

Många älskar barfotalöpning

En riktigt bra sak med minimalistiska löparskor är att det är lättare att öva upp ett naturligt löpsteg när vi springer i dem (eller barfota). Istället för att nästan stappla omkring i dämpade skor kan man känna hur lederna och musklerna arbetar och få mer kontroll över hur vi använder foten.

Det är viktigast är att skorna är bekväma men tänk på att minimalistiska skor kan kan kännas obekväma och annorlunda i början. Ge konceptet en chans, om du är intresserad av löpning. För många blir odämpade skor ett komplement till vanliga löparskor. För andra blir de en hel livsstil och det har skrivits flera böcker om enbart barfotalöpning. Skoindustrin som först var negativ och nu finns det massor av “barfotaskor” ut i butikerna. En fördel är att de är lättare än traditionella löparskor. Det kan göra skillnad i det långa loppet!

excellent